کوره آهک ایستاده و مزایای استفاده از آن

کوره آهک ایستاده و مزایای استفاده از آن

تولید آهک برای استفاده در صنایع ساختمانی همراه با مراحلی است. آهک استخراج شده در طبیعت یا همان سنگ آهک باید در کوره پخته شود و دی اکسید کربن آنها خارج شود. کلسیم اکسید باقی مانده که به آن آهک زنده می‌گویند محصول قابل استفاده در صنعت ساختمان سازی و سایر صنایعی است که به استفاده از آهک نیاز دارند. کوره‌های تولید آهک انواع مختلفی دارند. یکی از این نوع کوره‌ها، کوره آهک ایستاده است. در این مقاله از سایت پادیر ماندگار قصد داریم در مورد فرایند تولید آهک در کوره‌های مختلف به خصوص کوره ایستاده مطالبی را خدمت شما بیان کنیم.

انواع کوره‌های تولید آهک:

کوره‌های آهک پزی انواع مختلفی دارد. در این بخش به معرفی مهمترین مدل‌های کوره آهک پزی یعنی کوره آهک ایستاده و افقی می‌پردازیم. 

1- کوره آهک افقی یا کوره دوار

از رایج‌ترین کوره‌هایی که در صنعت آهک پزی مورد استفاده قرار می‌گیرد، می‌توان به کوره‌ دوار یا افقی اشاره کرد. کوره دوار یا افقی تولید آهک از یک استوانه به صورت افقی ساخته می‌شود. داخل این استوانه را با آجر نسوز می‌پوشانند و عایق می‌کند. این کار به جلوگیری از هدر رفت انرژی کمک می‌کند.

این استوانه با شیبی حدود 3 تا 5 درجه قرار گرفته است و حول یک محور می‌چرخد به دور خود می‌چرخد. چرخش استوانه افقی به این موضوع کمک می‌کند تا همه سنگ‌های آهک قرار گرفته در مخزن در معرض حرارت قرار بگیرند و فرایند کلسینه شدن به خوبی انجام شود. همچنین خرده سنگ‌های آهک به جلو هدایت شوند.

با فعالیت کوره دوار این سنگ‌های آهک درون این استوانه گرم می‌شوند و با هدایت آن رو به جلو به تدریج خنک می‌شوند. مزیت استفاده از این نوع کوره این است که سنگ‌ آهک‌های بسیار ریز هم می‌توان در آن ریخت و آهک زنده به دست آورد. بنابراین هدررفت سنگ‌های آهک در این کوره بسیار کم است و همین امر باعث بالا رفتن بازذهی اقتصادی آن شده است.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه تولید آهک می‌توانید به مقاله طراحی کوره دوار آهک به بخش خدمات سایت پادیر ماندگار مراجعه کنید.

2- کوره آهک ایستاده یا کوره شفت

کوره ایستاده هم مانند کوره افقی از یک استوانه از جنس فولاد ساخته می‌شود. تفاوتی که کوره ایستاده با کوره افقی دارد این است که به حالت ایستاده قرار می‌گیرد. بدنه داخلی این کوره هم از آجر نسوز تشکیل می‌شود. کوره ایستاده را به عنوان یک کوره اقتصادی در صنعت تولید آهک به حساب می‌آورند. علت آن هم این است که مصرف انرژی در این کوره بسیار کم و بهینه است.

اما موردی که در استفاده از کوره آهک ایستاده باید رعایت کرد این است که اندازه سنگ‌ آهک‌هایی که وارد این کوره می‌شود نباید کوچک تر از 15 تا 20 سانتی متر باشد. اگر سنگ‌های کوچکتر از این سایز وارد کوره شود می‌تواند باعث خفگی مشعل کوره شود و باعث ایجاد اختلال در کار کوره شود.

کوره ایستاده در مدل‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد کوره تک شفت و یا کوره دو شفت از انواع کوره ایستاده است. کوره تک شفت 50 تا 120 تن آهک در روز تولید می‌کند. کوره دو قلو یا دو شفت 250 تا 600 تن آهک به صورت روزانه تولید می‌کند.

3- کوره آهک ایستاده تک شافت

کوره آهک ایستاده تک شافت یک استوانه از جنس فولاد است. کلوخه‌های سنگ آهک از قسمت بالایی کوره وارد دستگاه می‌شود. سنگ‌های آهک به آرامی به پایین حرکت می‌کند و تحت تاثیر گرما فرایند کلسینه شدن خود را طی می‌کنند. 

نحوه عملکرد این کوره به این شکل است که یک فن مکنده قوی که در بالای کوره قرار دارد هوا را با قدرت به بالا می‌کشد. از قسمت پایینی کوره گاز متان وارد محفظه احتراق کوره می‌شود و مشعل کوره را روشن می‌کند. مکش هوا از بالا باعث می‌شود که هوای داغ کوره از بین سنگ‌های آهک موجود در محفظه عبور کند و باعث انجام فرایند کلسینه شدن شود.

مزیت کوره ایستاده تک شافت نسبت به دو شافت این است که سنگ آهک‌های موجود به صورت یکنواخت پخته می‌شود و شوک دمایی در جدار کوره به وجود نمی‌آید.

4- کوره آهک ایستاده دو شافت (دو قلو)

کوره دو شافت از دو  محفظه به شکل استوانه تشکیل می‌شود. گاهی این محفظه‌ها به شکل مکعب مستطیل نیز ساخته می‌شود. این دو محفظه از قسمت پایینی به کمک یک کانال به یکدیگر وصل می‌شود. نحوه عملکرد این نوع کوره ایستاده به این شکل است که ابتدا مشعل یکی از شافت‌ها روشن می‌شود و فرایند گرم شدن سنگ‌های آهک در آن انجام می‌گیرد.

گرمای خروجی از این شافت از طریق کانال رابط به شافت دوم منتقل می‌شود. گرمای رسیده به شافت دوم باعث پیش گرم شدن سنگ‌های آهک موجود در آن می‌شود. بعد از اینکه در شافت اول فرایند پخت آهک تکمیل شد، مشعل آن خاموش می‌شود و محفظه احتراق شافت دوم روشن می‌شود.

در این حین سنگ آهک‌های تولید شده در شافت اول خارج می‌شود و سنگ‌های آهک جدید وارد آن می‌شود. مانند حالت قبلی هوای گرم خارج شده از شافت دوم وارد شافت اول می‌شود و باعث پیش گرم شدن سنگ ‌آهک‌های جدید می‌شود.

مزیتی که کوره آهک ایستاده دو قلو دارد این است که نسبت به نوع تک شافت مصرف سوخت کمتری دارد و همچنین روزانه حجم بیشتری سنگ آهک تولید می‌کند. البته عیبی که این نوع کوره دارد این است که این کوره گران تر است و لایه نسوز آن دچار استهلاک بیشتری می‌شود.

ساختمان کوره آهک ایستاده:

  • بخش اصلی کوره شامل: بدنه فلزی، بخش نسوز کوره، محل شارژ مخزن، قسمت ورودی هوا، قسمت خروجی مذاب، سیستم ایرلاک طبقات مختلف در مخزن، دودکش، فیلتر سیلیکونی غبار و مخزن‌های هوا رسانی است.
  • بخش‌های جانبی کوره شامل: بخش تصفیه گازهای خروجی از کوره، بخش پیش گرم کننده هوا، اتصالات و شیرهای تنظیم کننده جریان هوا و گرما، سیستم تامین هوای خنک و فشار هیدرولیک
  • تجهیزات برقی کوره ایستاده: تابلوهای برق، اتاق کنترل، ترموکوپل، پیزومتر، سوئیچ محدود کننده، شیرآلات برقی که برای کنترل درجه حرارت کوره کاربرد دارند.
  • تجهیزات کامپیوتری کوره: سیستم کنترل کامپیوتری جهت کنترل حرکات مکانیکی شافت‌ها، مانیتور جهت بررسی و کنترل کارکرد کوره

کوره آهک ایستاده در چه مواردی استفاده می‌شود

کوره ایستاده علاوه بر تولید آهک، جهت تولید فلزات، پخت سرامیک و سفال، لعاب کاری سفال، تولید شیشه و نقاشی روی سرامیک کاربرد دارد. این نوع کوره به دلیل اینکه مصرف انرژی کمی دارد باعث شده است استفاده از آن در صنایع مختلف روزبه روز بیشتر شود.

مزایای استفاده از کوره آهک ایستاده چیست؟

مخزن استوانه ای کوره ایستاده ظرفیتی حدود 125 لیتر دارد. لایه نسوز داخل استوانه کوره این قابلیت را دارد که توسط کاربرد انتخاب شود. همچنین کاربران این قابلیت را دارند که از ترموکوپل‌های مختلف (سری K  و یا سری s)  در آن استفاده شود.

کلام پایانی

در این بخش مختصر توضیحی در مورد کوره آهک ایستاده خدمت شما ارائه دادیم. برای اطلاعات بیشتر در زمینه تولید آهک می‌توانید به مقاله طراحی کوره آهک به بخش خدمات سایت پادیر ماندگار مراجعه کنید. همپنین اگر قصد تهیه تجهیزات جهت تولید آهک را دارید، می‌توانید در قسمت کامنت‌ها سوالات خود را مطرح کنید. کارشناسان شرکت پادیر ماندگار در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ می‌دهند.

مرجع خبر:
تعداد بازدبد: 1040
7 مرداد 1401