طراحی خشک کن
طراحی خشک کن
دستگاه خشک کن صنعتی در صنایع مختلفی هم چون صنایع غذایی، صنایع فولاد، صنعت کاشی و سرامیک، صنعت سفال و.... کاربرد دارد. برای از بین بردن رطوبت درون محصولات در دست ساخت از این دستگاه ویژه استفاده می شود. خشک کن با توجه به نوع کارکرد در انواع اندازه ها و مدل ها ساخته شده است. با وجود تفاوت هایی که انواع خشک کن ها با هم دارند، اما همگی یک هدف را دنبال می کنند. خشک کن دستگاهی است که در اثر فعالیت آن روند تولید با سرعت بیشتری انجام شده و بر مقاومت و استحکام محصولات می افزاید.
در صنایع فولاد نیز شاهد حضور خشک کن های مختلفی هستیم که در مراحل متعدد تولید از آن استفاده می شود. با توجه به تفاوت محصولات در دست تولید نمی توان عنوان کرد که دقیقا در چه مرحله ای از خط تولید خشک کن دخالت داشته و رطوبت موجود در محصولات را از بین می برد. خشک کن می تواند در ابتدای چرخه ی تولید مورد استفاده قرار بگیرد و یا پس از اتمام فرآیند ساخت برای تکمیل تولید، محصولات وارد دستگاه خشک کن شوند. در این مقاله خشک کن و ساز و کار آن را بررسی می کنیم. افتخار همراهی تان برای ما بسیار ارزشمند می باشد.
چرا در صنعت از خشک کن استفاده می شود؟
خشک کن دستگاهی است قدرتمند که می تواند با بهره مندی از روش های مختلف، آب و رطوبت موجود در میان محصولات را کاملا از بین ببرد. با توجه به این که رطوبت در هر دمایی بخار می شود، شاید استفاده از خشک کن سوال برانگیز باشد. در گذشته زمانی که سفالگر با استفاده از خاک رس انواع وسایل سفالی را می ساخت، پیش از آن که مواد خام را راهی کوره پخت کند، در بازه های زمانی مختلفی محصولات خام را در فضای آزاد قرار می داد تا با قرار گیری در معرض نور خورشید، رطوبت آن ها گرفته شود. سپس ظروف سفالی خام را درون کوره می گذاشتند. این زمان استراحت و رطوبت زدایی یکی از مراحل ساخت بوده که باید حتما طی شود.
اگر این مرحله نباشد، و پس از طراحی ظاهر سفال مستقیما راهی کوره شود، به غیر از ظروف شکسته چیزی عاید سفالگر نخواهد شد. در گذشته زمان زیادی صرف می شد تا رطوبت از سفال های خام گرفته شود، اما اکنون دستگاه خشک کن اختراع شده است که با حرارت و بادهای داغی که در آن جریان دارد، تمام رطوبت را از بین ببرد. خشک کن علاوه بر صرفه جویی در وقت، درصد رطوبت موجود در محصولات را نشان می دهد، که کمک شایانی در امر تولید خواهد کرد. در مورد صنایع متعدد نیز این موضوع وجود داشته و در مرحله ای از ساخت لازم است تا محصولات تکمیل نیافته وارد خشک کن شوند. خشک کن این فرصت را در اختیار محصولات گذاشته تا با از دست دادن رطوبت قادر به تکمیل فرآیند ساخت شوند.
در صنایع فولاد هم چون کارخانه ی گندله سازی نیز از خشک کن استفاده می شود. پیش از آن که سنگ آهن وارد آسیاب شود و آن را به قطعات کوچک تر تبدیل کنند، باید رطوبت از آن کاملا گرفته شود. چرا که سنگ آهن خیس نباید راهی آسیاب صنعتی شود. از این رو کارخانه های مجهز از دستگاه خشک کن استفاده می کنند تا رطوبت از سنگ آهن کاملا گرفته شود.
خشک کن چگونه ساخته می شود؟
پیش از آن که بخواهیم ساخت خشک کن را شروع کنیم، نیازمند یک طراحی بسیار دقیق و حرفه ای برای خشک کن هستیم. بر اساس طراحی خشک کن می توان خط تولید را راه اندازی کرد و خشک کن ها را ساخت. این محصول در کشورهای مختلفی ساخته شده است، خوشبختانه در کشور ما نیز خشک کن های با کیفیتی که تولید داخل هستند وجود دارد. اما برای ساخت مجدد آن توسط مجموعه ای دیگر لازم است تا طراحی خشک کن با پیروی از استاندارد های مربوطه انجام شود.
در طراحی خشک کن تمامی این دستگاه و ابعاد مختلف آن بیان خواهد شد، اینکه خشک کن دارای چه ابعادی باشد، شکل ظاهری آن، قطعات موجود در خشک کن، نحوه ی شروع عملیات، سلسله مراتب جهت انجام عملیات رطوبت زدایی و از همه مهم تر ساز و کار خشک کن تعیین می شود. در طراحی خشک کن حتی تعداد پیچ و مهره ها و نحوه ی اتصال بدنه به همدیگر نیز گفته می شود. در طراحی، یک دامنه و محدودیت برای خشک کن ایجاد می شود که خارج از آن نمی توان هیچ تغییری را در این دستگاه ایجاد کرد.
طراحی خشک کن بدین صورت است که محصولات در فاصله های مشخصی درون دستگاه قرار می گیرند. سپس از قسمت های زیرین و بالای خشک کن هوای داغ به محصولات داده می شود. یک مکش و موتور نیز در خشک کن قرار داده شده تا هوای گرم در گردش باشد و به صورت یکنواخت به تمامی محصولات گرما داده شود. نکته ی اصلی خشک کن گردش هوا درون آن می باشد، وگرنه که مانند بخاری بوده و تنها گرما را انتقال می دهد. در اثر گردش هوا و ایجاد باد رطوبت از اجسام گرفته شده و بخار خواهد شد.
طراحی خشک کن توسط چه کسانی انجام می شود؟
برای طراحی خشک کن از یک تیم مجرب که از تعدادی کارشناس فعال در رشته های مختلف، استفاده می شود. خشک کن صنعتی یکی از تجهیزات بزرگ و مهم است که برای ساختن آن باید تماما از افراد متخصص بهره جست. سنسورهای تشخیص حرارت و رطوبت که در خشک کن تعبیه شده است، تنها یک ایده ی جالب نیست، بلکه ناشی از هدفی هستند، که طراحان برای آن در نظر گرفته اند. قطعا یک فرد به تنهایی نمی تواند طراحی خشک کن را انجام دهد. لازم است تا متخصص های مختلفی در رشته های گوناگون این امر مهم را بر عهده بگیرند.
با توجه به نوع و مدلی که خشک کن دارد، آن را در یک سری صنایع مخصوص استفاده می کنند. به عنوان مثال، خشک کن مواد غذایی را نمی توان در صنایع فولاد بکار برد. ساختار محصولات تولیدی تعیین کننده ی نوع خشک کن خواهند بود. مهندس شیمی که تسلط کاملی به حالت شیمیایی محصولات فولادی در چرخه ی تولید دارند. میزان رطوبت جذب شده در محصولات را بررسی کرده و در اختیار تیم طراح قرار می دهد. مهندس مکانیک فعالیت و ساز و کار قطعات درون خشک کن را ارزیابی می کند و مهندس برق میزان ولتاژ ورودی و موتور های الکتریکی را تعیین خواهد کرد، از این رو برای طراحی خشک کن صنعتی در صنایع فولاد باید مجموعه ای از افراد متخصص و کاردان دخالت کنند، تا بتوان دستگاه خشک کن را با بهترین کیفیت و ساختار ساخت.
کلام پایانی
خشک کن صنعتی یکی از تجهیزات بسیار کاربردی است که در تمامی صنعت ها مورد استفاده قرار می گیرد. در صنعت فولاد و ساخت تجهیزات فولادی نیز خشک کن نقش مهمی دارد. برای ساخت خشک کن نیازمند یک طراحی بسیار خاص هستیم که تمامی جزئیات و ویژگی های خشک کن را تعیین کند. با بهره مندی از طراحی خشک کن می توان ساخت دستگاه را شروع کرد. خوشبختانه در کشور ما مجموعه ی بزرگی هم چون پادیر ماندگار وجود داشته که انواع و اقسام خشک کن ها مخصوصا خشک کن صنعتی مخصوص صنایع فولاد را با بهترین کیفیت و استاندارد های جهانی عرضه می کند.