طراحی و ساخت ماشینکاری کوره دوار
طراحی و ساخت ماشینکاری کوره دوار
ماشین کاری کوره دوار، وسیله ای می باشد که برای بالا بردن حرارت در یک فرایند مداوم مورد استفاده می شود ظرفیت ساخت 250 کیلوگرم تا 70 تن مذاب چدن و 12 تن مذاب آلومینیوم را شامل می شود. کوره های کوچکتر و ظرفیت کمتر با دست و کوره های بزرگ با ظرفیت بالا با جرثقیل شارژ می گردد. کوره های روی جک ویژه به اندازه 45 درجه بلند شده اند و بعد از هر شارژ دوباره به جای خود باز گردانده می شوند. سوخت این کوره ها گاز، گازوئیل و مازوت هستند.
طرز کارکرد کوره دوار:
بعد از طراحی کوره دوار، طرز کارکرد کوره دوار به صورت زیر می باشد:
اول کوره را روشن نمایید و آن را به صورت دوران درآورید تا کاملا به صورت یک نواخت مواد نسوز داخل کوره حرارت پیدا کنند و کاملا گرم شوند تا موقعی این کوره را روشن نگه دارید که نسوزهای داخل کوره از حرارت ذوب و کاملا اشباع شوند. بعد کلیه مواد ذوب شده را از کوره می گیرند و در قالب استفاده نمایید.
تاریخچه کوره های دوار در سال 1873 توسط فردریک رسنام Frederick Ransome ابداع شد که در سال 1818 متولد و در سال 1892 از دنیا وداع کرد که یکی از صنعتگران بزرگ بریتانیایی و ابداعگر سنگ مصنوعی محسوب می شد.
اجزاء کوره دوار شامل موارد زیر است:
- بدنه و پوسته یا شل کوره دوار (به صورت لوله از جنس فولاد یا استیل نسوز) است
- عایق درونی بدنه (اغلب آجر یا سیمان نسوز) می باشد.
- مشعل کوره
- رینگ فولادی
- چرخدنده و پینیون
- الکتروموتور و گیربکس
- بگ فیلتر یا فیلتر غبارگیر
- فن مکنده سانتریفیوژ
- شاسی فلزی یا بتنی
طراحی ماشینکاری
یکی از بخش های مهم کوره بدنه و پوسته اصلی کوره دوار محسوب می شود. این قسمت shell شل کوره نیز نام دارد. طراحی ماشینکاری این بدنه معمولا از فولاد نسوز و انواع استیل نسوز ساخته می گردد. قطر لوله و بدنه آن از کمتر از یک متر تا چند متر شامل می شود. ضخامت ورق استفاده شده وابسته به نوع جنس ورق به کار رفته و میزان حرارت کوره از یک تا چند سانتیمتر دارا می باشد. ساخت بدنه کوره دوار احتیاج به تجهیزات و تخصص ویژه ایی دارد.
ساخت ماشینکاری کوره دوار
ساخت ماشینکاری، دو بخش دیگری که طبق احتیاج امکان دارد قبل و بعد از کوره دوار قرار گرفته باشد شامل می شود از پیش گرم کن کوره دوار و بخش خنک کن که به طور خلاصه به آن ها می پردازیم:
- پیش گرم کن کوره دوار
جهت افزایش راندمان کوره های دوار در فرایند پخت از پیش گرم کن کوره دوار مورد استفاده قرار می گیرد. پیش گرم کن ها گازهای خروجی کوره را از خود عبور می دهند و از حرارت آن جهت گرم کردن اولیه ی مواد استفاده می نمایند. این امر موجب می شود مواد با دمای بالاتری وارد کوره شده و راندمان ماشین کاری افزایش یابد. همچنین در مواردی که نیاز به گرم کردن بیشتر مواد باشد از مشعل های کوچک نیز در این پیش گرم کن ها استفاده می گردد.
- خنک کن دوار
خنک کن دوار دستگاهی می باشد مانند همان کوره دوار که صرفا مشعل و عایق کاری بدنه در آن حذف شده است. بر خلاف کوره دوار که باید از اتلاف انرژی گرمایی در آن جلوگیری کرد. در خنک کن ها عملیات خنک کردن مواد داغ خروجی کوره صورت می گیرد. این حرارت معمولا باید از بدنه خنک کن به محیط خارج منتقل شود. لوله ی خنک کن دوار از ورق نازک فولادی ( از جمله انواع ورق استیل ) ساخته شده است. اغلب سطح خارجی آن ها توسط آب خنک می گردد.
ساخت و طراحی کوره آهک پزی مربوط به دوران قاجار بوده است که در آن زمان در یکی از روستاهای شهرستان بناب کوره آهک پزی مورد استفاده قرار می گرفت لذا کوره آهک پزی به شکل امروزی نبود. اما هم اکنون این کوره ها جزء موارد ثبت شده آثار ملی در ایران هستند و این کوره ها از این امر مستثنی نیستند
تعمیر ماشینکاری
تعمیر ماشینکاری کوره دوار یا کوره های گردون دستگاه هایی می باشند که دارای لوله ای از جنس آهن یا استیل که درون آن ها با مواد نسوز و دیر گداز مانند سیمان یا آجر نسوز عایق بندی شده و به آرامی حول محور افق و با شیب ملایم دوران میکند کوره دوار آهک و دولومیت پس از کوره های سیمان پر کاربرد ترین کوره های دوار به شمار می روند.
کوره دوار در سال 1885 توسط رنسام انگلیسی ابداع شد که دارای لوله ای افقی با شیب ملایم بود و میتواند حول محور خود خرچیده شوند و مواد را با حرکت تدریجی از یک انتها به سمت پایین تر منتقل کند. قبل از اختراع کوره های دوار، عملیات پخت مواد در کوره های سنتی امکان پذیر بود. که به دلیل راندمان پایین پخت، عدم پخت یکنواخت، و تولید بسیار کمتر، پس از اختراع کوره های دوار جای خود را به این کوره ها دادند.
تعمیرماشینکاری دستگاه دوار از یک محرک، متحرک و انتفال دهنده قدرت تشکیل شده و تمامی اینها با سیستم های جانبی محافظت و کنترل می گردد تمامی ماشین آلات دوار موجب به جریان انداختن و حرکت محصولات و مواد می شوند .همچنین مواد می توانند جامد،مایع و گاز باشند به عبارت دیگر ماشینکاری دوار منجر به جریان انداختن سرمایه می گردد؛بنابراین زمان توقف آن ها بسیار حائز اهمیت است.
شرکت ایرانیان صنعت پادیرماندگار، با توجه به سابقه طولانی و تامین قطعات یدکی ماشینکاری دوار و تعمیرماشینکاری با استفاده از نیروهای متخصص در این زمینه آماده انجام تعمیر،ساخت و طراحی ماشینکاری در بخش های صنعتی مختلف را دارا می باشد. مدیران، کارشناسان و سرپرست های کارگاه های این شرکت سال ها در پروژه های سیمان، فولاد، آهک، دولومیت، منیزیت و شاموت انجام وظیفه نموده اند و اکنون با مجموعه تجربیات مبتنی بر دانش فنی خود، حرکتی نوین را در عرصه صنعت پیش گرفته اند و کشور را در خدمات مهندسی کوره های دوار بی نیاز ساخته و به خودکفایی ملی رسانده است.
شایان ذکر است شرکت ایرانیان صنعت پادیر ماندگار به عنوان تنها شرکت صاحب تکنولوژی در خصوص کلسیناسیون مواد آهک صنعتی و دولومیت صنعتی با استفاده از کوره دوار مجهز به پیش گرمکن و کولر ایستاده در کشور می باشد که این تکنولوژی علاوه بر بومی بودن، مطابق تکنولوژی روز دنیا از لحاظ کیفیت ماشین آلات و مصارف انرژی بوده و با بهره گیری از دانش مهندسین خود بدست آمده و در ادامه نوآوری، به اجرای خطوط زینتر دولومیت و منیزیت به روش کوره دوار نیل نموده است.