ساخت و طراحی مخزن تحت فشار
ساخت و طراحی مخزن تحت فشار
مخازن تحت فشار معمولا بر روی پمپ ها و یا کنار آن ها نصب می شود و وظیفه این مخزن پر فشار نگه داشتن جریان آب پیش از روشن شدن پمپ است. مخازن تحت فشار نقش مهمی در کاهش آلودگی صوتی پمپ ها دارد و موجب صرفه جویی در مصرف انرژی نیز می شود. از این رو استفاده از آن می تواند بسیار مفید و کاربردی باشد. در ادامه ساخت و طراحی مخزن تحت فشار را بیشتر مورد بررسی قرار می دهیم، پس تا پایان با ما همراه باشید.
طراحی مخزن تحت فشار
طراحی مخزن تحت فشار یا منبع تحت فشار به گونه ای انجام شده است که هر بار باز و بسته شدن آب در ساختمان نیازی به خاموش و روشن شدن پمپ نباشد. این فرآیند موجب کاهش مصرف انرژی و کاهش استهلاک پمپ در مخزن تحت فشار می شود. لازم به ذکر است به میزانی که حجم مخزن پمپ آب خانگی بیشتر باشد پمپ به تعداد دفعات کمتری روشن و خاموش می شود، در نتیجه فشار کمتری به آن وارد می گردد. مخزن تحت فشار در سایزها و حجم های مختلفی توسط شرکت های داخلی و خارجی تولید و به بازار عرضه می شود.
مخزن تحت فشار دارای دو نوع دیافراگمی و تیوپی است. طراحی مخزن تحت فشار دیافراگمی موجب شده دوام و طول عمر بالایی و کارایی صد درصدی در مقایسه با مخازن تیوپی داشته باشد. امروزه عمدتا از مخازن تحت فشار دیافراگمی استفاده می شود و نوع تیوپی معمولا در سیستم های قدیمی آبرسانی کاربرد دارد.
ساخت مخزن تحت فشار:
در ساخت مخزن تحت فشار از تیوپ، پوسته و فلنج استفاده شده است. در واقع این سه قطعه از اصلی ترین قسمت های مخزن هستند. برای ساخت این مخازن در ابتدا پوسته خارجی را به کمک دستگاه های پرس مخصوص به دو عدسی متقارن تبدیل می نمایند. این پوسته از نوع ورق 1.5 میلیمتری است. برای جوش این دو عدسی به طور کامل به یکدیگر از یک ربات استفاده می شود. بعد از اینکه جوش عدسی ها کاملا انجام شد به نصب تیوپ و فلنج بر روی مخزن تحت فشار می پردازند. مخازن تحت فشاری که به صورت استاندارد و با کیفیت تولید می شوند می توانند تا 15 بار فشار را تحمل نمایند. لازم به ذکر است برای نصب فلنج های مخازن از دستگاه های پرس استفاده می شود و این فرآیند به جوشکاری نیاز ندارد. در ادامه تیوپ و فلنج را بیشتر ارزیابی می کنیم.
- فلنج
در مخزن تحت فشار فلنج قطعه ای است که ارتباط با پمپ را ایجاد می کند. در واقع فلنج قطعه ای باریک داخلی و یا خارجی از جنس آهن است. فلنج در انتهای لوله مخزن تحت فشار تعبیه می شود و با استفاده از آن به راحتی می توان به بررسی، تنظیم و تمیز کردن سیستم لوله کشی و منبع پرداخت. فلنج ها در مدل های مختلفی تولید می شوند و بر اساس نوع خود می توانند به لوله و تانک متصل شوند.
- تیوپ
تیوپ داخل مخزن تحت فشار واقع شده است. تیوپ ها با یک صافی پلاستیکی از طریق یک حلقه به یکدیگر متصل می شوند. تیوپ ها دارای قابلیت ارتجاعی هستند و موجب کاهش استهلاک پمپ های آبرسانی می گردد و به خوبی می توانند درجه حرارتی میان صفر تا بالغ بر 90 درجه سانتی گراد را به راحتی تحمل نمایند.
در ساخت مخزن تحت فشار علاوه بر قطعات ذکر شده از قطعات جانبی دیگری نیز مانند کلید اتوماتیک مکانیکی، درجه تنظیم فشار و پنج راهی استفاده می شود.
تعمیر مخزن تحت فشار
نگهداری و تعمیر به موقع مخزن تحت فشار بسیار اهمیت دارد. گاهی اوقات با ورود اجسام ریز با فشار بالا توسط پمپ آب موجب آسیب رسیدن به تیوپ می شود. از این رو لازم است که تیوپ تعویض گردد. با استفاده از شیر صافی در ورودی مخزن تحت فشار می توانید از ورود این اجسام ریز ممانعت نمایید.علاوه بر این سعی کنید که به صورت ماهانه مقدار فشار هوای داخل منبع تحت فشار را مورد ارزیابی قرار دهید. زیرا پر و خالی شدن مکرر تیوپ ممکن است باعث شود که فشار هوای داخل مخزن از حالت نرمال خارج شود.
با توجه به این موارد و رعایت این نکات مخزن تحت فشار کمتر به تعمیر نیاز پیدا می کند. در صورتی که مخزن به تعمیر نیاز داشته باشد بهتر است که آن را به مراکز معتبر که در این زمینه فعالیت دارند و نیروهای متخصص و با تجربه ای دارند مانند مجموعه پادیر ماندگار بسپارید تا بتوانید با کمترین هزینه ممکن و به بهترین نحو مخزن تحت فشار را تعمیر کنید و از مزایای آن بهره مند شوید.
سخن پایانی
مخزن تحت فشار دارای مزایای بسیاری مانند پر فشار نگهداشتن جریان آب، افزایش عمر مفید پمپ، کاهش آلودگی صوتی و مصرف انرژی برق می شود. از این رو معمولا علاوه بر ساختمان های مسکونی از آن در صنایع مختلف و بخش خصوصی نیز استفاده می کنند.